Back
Paris, 22 September 2019
Neoen och Google tecknar ett nytt energiavtal på 130 Megawatt i Finland.
  • Elenergi för Google kommer att genereras av den framtida vindkraftparken Mutkalampi i Österbotten där Neoen äger 80 % och Prokon Finland 20 %.
  • Detta är redan det andra avtalet mellan Google och Neoen. Det första avtalet omfattande 81 MW, tecknades för ett år sedan.
  • Byggandet av Mutkalampi vindkraftpark beräknas starta år 2021 Vindkraftsparken beräknas vara i drift i slutet av år 2022.

Neoen (ISIN-kod: FR0011675362, ticker: NEOEN), en av världens ledande och snabbast växande oberoende producenter av uteslutande förnybar energi, har tecknat ett nytt avtal om försäljning av grön el med den amerikanska teknikjätten Google.

Google kommer att köpa 130 MW elenergi genererad av den kommande vindkraftparken Mutkalampi, som urpsprungligen har utvecklats av Prokon. Neoen äger 80 % av vindparken och Prokon Finland 20 %. Mutkalampi ligger i den norra delen av Kannus, Kalajoki och Karleby.

Vindkraftparken kommer att producera upp till 250 MW, varav 130 MW ska gå till Google. Byggandet beräknas starta år 2021 för att vindkraftsparken ska tas i drift i slutet av år 2022. Mutkalampi blir det andra Neoen-projektet i Finland. Det första – Hedet vindpark – kommer att generera 81 MW som i sin helhet är avsedd för Google. Driften förväntas påbörjas år 2020.

Xavier Barbaro, Ordförande och VD för Neoen, kommenterar: ”Vi vill tacka Google för ett fortsatt visat förtroende. Detta andra energiavtal i Finland illustrerar vår förmåga att uppnå en snabb tillväxt i Europa genom att dra nytta av vår erfarenhet. Vår elenergi är attraktiv för ett allt större antal köpare inom olika kategorier, framförallt stora företag som hör till RE100 som Google. Vi planerar att intensifiera vår utveckling i Finland och spela en mycket aktiv roll för att uppnå Finlands mål att vara koldioxidneutralt år 2035.”